Blog
01-07-2016 Geschreven door Jeroen Rens
Videoconferencing heeft een vlucht genomen in het zakenleven. Camera’s en displays zijn steeds beter geworden en hebben we (bijna) altijd bij ons. Daarbij hebben we nagenoeg overal internet verbinding. De technologie heeft het normaal gemaakt dat we op elk moment van de dag een videogesprek kunnen voeren met iemand aan de andere kant van de wereld.
De platformen en aanbieders voor videoconference zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. De prijzen voor deze diensten lopen sterk uiteen, net als de mogelijkheden. Van gratis tot serieus grote investeringen. Veel organisaties vragen zich dan ook af waarom er gekozen moet worden voor een betaalde dienst terwijl er genoeg voordelige alternatieven zijn. Daarom de belangrijkste verschillen tussen gratis pakketten en professionele oplossingen voor u op een rijtje.
Ondanks dat de kwaliteit van videoconferencing de laatste decennia met grote sprongen is verbeterd, blijft de kwaliteit van gratis diensten helaas nog (ver) achter bij betaalde diensten. Iemand meerdere keren moeten vragen wat er gezegd werd vanwege een ruis, vertraging of hapering is verre van professioneel en eerder storend dan efficiënt. Professionele systemen gebruiken speciale protocollen die schommelingen in de bandbreedte opvangen en zorgen voor een stabiele verbinding. Het laatste wat u wilt is een onprofessionele indruk maken of een belangrijke meeting annuleren omdat het platform hapert.
Iedere organisatie gebruikt videoconferencing anders en vaak in combinatie met andere collaboration tools. Aanbieders van betaalde diensten kennen de mogelijkheden én valkuilen en kunnen u een oplossing adviseren die naadloos aansluit op de collaboration behoefte van uw organisatie. Bij een gratis dienst krijgt u geen advies met het risico video niet optimaal in te zetten.
Daarbij is het ook mogelijk om uw personeelsleden te laten trainen in het gebruik van videoconference of zelfs een videoconference user adoption programma te ontwikkelen. Gebruikers zullen snel comfortabel zijn met de technologie en deze op de juiste manier inzetten. Dergelijke programma’s zijn uiteraard niet gratis maar verdienen zich vaak ruimschoots op korte termijn terug omdat de technologie direct vanaf de implementatie op de juiste manier wordt ingezet.
Waar gratis diensten voor consumenten prima werken, schieten deze voor professioneel gebruik vaak te kort. Laat u dan ook vooral niet leiden door de prijs. Maar bedenk goed waarvoor uw organisatie videoconference nu en in de toekomst wilt gaan gebruiken en kies aan de hand daarvan voor de juiste oplossing.
Wilt u meer lezen over de voordelen van videoconference voor zakelijk gebruik, welke technologieën er beschikbaar zijn en hoe u binnen uw organisatie draagvlak creëert voor videoconference? Download dan gratis het e-Book Videoconference. Inclusief een complete business case van een multinational die is gestart met videoconference.
Sales Manager