Referenties
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en, qua inwoners, de grootste gemeente van Nederland. De stad ligt in de provincie Noord-Holland, aan de monding van de Amstel en aan het IJ en dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. Eind november 2013 telde de gemeente Amsterdam 810.084 inwoners. De grootstedelijke agglomeratie telde in augustus 2013 ongeveer 1,6 miljoen inwoners en is daarmee qua inwoneraantal de grootste agglomeratie in Nederland. De stad is bestuurlijk onderverdeeld in zeven stadsdelen, die weer zijn onderverdeeld in buurten en wijken.
Als onderdeel van de infrastructurele vernieuwing van het Stadhuis en de Ambtswoning heeft de Gemeente Amsterdam via een openbare Europese aanbesteding marktpartijen uitgenodigd in te schrijven voor de levering, het installeren en het bedrijfswaardig opleveren van de audiovisuele installatie in genoemde gebouwen. Gezien de grootte van de opdrachtgever, de omvang van het project en de intensieve samenwerking met andere (onder)aannemers een uitdagende vraagstelling waarop BIS zich vol overtuiging heeft ingeschreven. En niet zonder resultaat. Op basis van het uitgebrachte advies, de voorgestelde audiovisuele infrastructuur, de geïntegreerde producten en oplossingen, de uitgebreide servicemogelijkheden én de goede prijs/kwaliteitverhouding kreeg BIS de opdracht gegund.
Doordat er in het verleden een diversiteit aan oplossingen, producten en merken was geïnstalleerd, is de BIS oplossing er vanaf het begin op gericht om de beheersbaarheid, servicemogelijkheden, bediening door gebruikers etc. (sterk) te verbeteren, waarbij uitsluitend kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten zijn geadviseerd. Daarbij is ook gekeken naar gebruiksvriendelijkheid en de zekerheid dat componenten en verbruiksartikelen ook de komende jaren probleemloos kunnen worden geleverd.
BIS heeft een relatief groot aantal ruimtes - waaronder de Raadzaal, Mijksenaarzaal, Boekmanzaal en elf vergaderzalen – ingericht met krachtige, audiovisuele totaaloplossingen. In meerdere ruimtes is voor een gedetailleerde weergave van presentaties, documentatie en andere informatie gekozen voor high-end projectieoplossingen (projectoren, elektrische projectieschermen en liftsystemen); in andere zalen zijn fraaie (interactieve) LCD flatpanel displays geïnstalleerd; van verschillende groottes. Hoge kwaliteit luidsprekers – waaronder array speakers – zorgen in combinatie met versterkers, microfoons én het discussiesysteem (in de raadzaal) voor de optimale verstaanbaarheid van spraak, muziek en presentatie/videogeluid.
Waar dat gewenst was, zijn flexibel inzetbare domecamera’s geïntegreerd voor de nauwkeurige registratie van beeld en geluid. De met deze domecamera’s geregistreerde beelden kunnen met speciale software worden gearchiveerd en geïndexeerd. Voordeel hiervan is dat de audiovisuele verslaglegging, archivering en indexering volledig automatisch plaatsvindt én dat de gemeente de mogelijkheid heeft de beelden van vergaderingen en bijeenkomsten via het internet te streamen naar de burgers en andere belangstellenden. De bediening van de camerasystemen vindt plaats via camera controllers en touch bedieningsystemen. Overigens is het evengoed mogelijk om via presets te zorgen voor verschillende soorten shots, opnamehoeken, overgangen etc.
Een gespecialiseerde senior engineer van BIS heeft een intelligente infrastructuur voor de AV distributie ontworpen, waarmee de camerabeelden met totaalgeluid en/of de presentaties met totaalgeluid vanuit de Raadzaal, Mijksenaarzaal, Boekmanzaal, Mirandazaal, Rooszaal en Frans Kolmer zaal kunnen worden getoond in meerdere bestemmingszalen.
Hoewel er nog heel veel interessante (technische) details te beschrijven zijn, wordt in deze beschrijving tot slot gefocust op het touch besturingssysteem waarmee de audiovisuele apparatuur in zowel het Stadhuis als de Ambtswoning bediend kan worden. In beide gebouwen heeft BIS in de verschillende ruimtes touch bedieningssystemen geïnstalleerd, die ervoor garant staan dat de apparatuur in de betreffende ruimte eenvoudig bediend en optimaal gebruikt kan worden. De programmering is daarbij toegesneden op de apparatuur en toepassingen in de betreffende ruimtes, waarbij geldt dat meerdere systemen geautomatiseerd aan elkaar zijn gekoppeld en dat meerdere combinaties van opdrachten tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden.